събота, 25 декември 2010 г.

Новият ми...роман "Свещи" (името ще се промени по-натам)


В селото беше приказно. Всички бяха окачили цветни платове и изнесли свещи пред къщите си. Навсякъде цареше спокойствие и тишина, освен в два дома. Къщите се различаваха коренно една от друга в нощната си осанка. Домът на семейство Фрикър  се намираше в самия център на малкия площад.Къщата беше малка, но изключително уютна и цветна. Стопанката бе положила неимоверни усилия в окрасата и подредбата на разноцветни свещи в градината,така че самата къща бе като излязла от приказките. Прозорците светеха в топли нюанси зад беличките пердета, а отвътре се чуваше глъчка около пищно наредената маса. Типично по ирландски, всекидневната бе превърната в пъб, и сред задушливата атмосфера, силно отекваха крясъците на Дорис Фрикър. Съпругът й, Грегъри, висок и едър ирландец, се суетеше наоколо и раздаваше заръки на роднините, колкото самият той да не припадне. Масата бе разчистена,а на мястото на храната лежеше гърчещата се Дорис и събираше бялата покривка на смачкани цветя с горещите си пръсти. Виковете й раздираха цялата улица, но това не притесняваше никого, тъй като всички вече се бяха събрали да видят Коледното чудо.
На другия край на селото, дълбоко в дебрите на дъбовата гора, друга къща не спеше. В дневната и единствена стая на семейство Шей, до камината бе положено старо одеало, на което безмълвно лежеше Лидия Шей, младата знахарка на селото, а от очите й се стичаха бавно слъза след сълза. Къдравата й, чевеникава коса блестеше в огнено и конкурираше пламъците в камината, а те от своя страна хвърляха ревниво езици, които пареха и иначе горещата й кожа. Стара ирландка бършеше потта от лицето на знахарката и пееше почти шепнешком стара келтска песен. След всяка болка, песента на ирландката се извисяваше с две октави по-нагоре, докато скоро мелодията не завладя цялата гора.
Крясъците на Дорис Фрикър и песента на Клеър Шей се сливаха някъде над селото, и образуваха една прекрасна симфония, която можеха да чуят само нощните птици и горските феи.
В точно тази приказна коледна нощ, два живота бяха отнети от феите, за да се даде начало на два нови.  Минута след раждането на първото дете, на бял свят се появи Лифи Фрикър. Единствен миг след настъпването на деня, под звуците на келтски песни, се роди Марина Шей. Две момичета, дарени с изключителни дарби от нощните и дневните феи. Деца, на които било предопределено да царуват в Ирландия. Раждането им, обаче, не бивало да съвпада дори със столетие.

2 коментара:

  1. Padiiiiiiii,
    mnogo e hubavoo.I imam edna ideq nz dali 6te ti haresa, ama te nali v irlandiq familiite zapo4vat s o' moje bi za frikur ne ama o'Shey sporedd men zvu4i qko.
    Vasi

    ОтговорИзтриване
  2. oooo (toest OOOO) :D dobra ideqqq! no da znae6-zapazila sam q za edna druga familiq...

    ОтговорИзтриване